Hieronder vind je een overzicht van homoseksueel gerelateerde literatuur. Heb je suggesties? Stuur ze aan VJ.
In deze bundel zijn de gedichten verzameld die Tycho Zeling, de hoofdpersoon uit 'De dagen van de bluegrassliefde' (Gouden Zoen 2000) en 'Ons derde lichaam', heeft geschreven. De verzen zijn grillig, vurig en zeer expressief. Van de Vendel, zelf dichter, weet zijn vormbeheersing, zijn ritmisch gevoel en zijn beeldend vermogen uitstekend op zijn personage over te planten.
door: Edward van de Vendel - uitgeverij: Querido Kinderboek, Amsterdam (2006)
Kas is getrouwd, alhoewel het huwelijk de laatste tijd niet zo bijster loopt. Tot zijn eigen verbazing wordt hij al lange tijd gefascineerd door iemand die hij iedere ochtend aan de overkant ziet fietsen, bij een kruising op weg naar de school waar hij leraar is. Uiteindelijk trekt hij de stoute schoenen aan en spreekt die ander aan. Hij blijkt Michiel te heten. Langzaam ontwikkelt zich een goed contact - mede dankzij het feit dat Michiel hem blijkt te kunnen helpen met een schoolmusical over de popgroep Queen die Kas met de leerlingen organiseert. De vrouw van Kas is in de tussentijd met haar eigen dingen bezig. Kas vermoedt dat ze vreemd gaat. De twee groeien steeds meer uit elkaar. Heen en weer geslingerd tussen loyaliteit aan zijn vrouw en zijn opbloeiende liefde voor een andere man, ontkomt Kas er niet aan een keuze te maken. Door allerlei verwikkelingen, zijn homoseksuele gevoelens en zijn aanhoudende twijfel wordt hij hierbij zwaar op de proef gesteld. Een oude kast, een erfstuk, spiegelt zijn gedachten en helpt hem zijn vragen in deze zoektocht te beantwoorden.
door: Olaf van Dornek - uitgeverij: Aristos, Mijnsheerenland (2008)
"De dagen van de bleugrassliefde" van Edward van de Vendel is de favoriet van onze recencisten. Het boek beschrijft op een eigenwijze manier hoe moeilijk het kan zijn als je op een jongen verliefde word, terwijl je zelf jongen bent. Als je dan nog eens een bevooroordeelde trainer bijneemt, wordt het verhaal pas echt mooi!
Een echte aanrader, mooi poëtisch, zeer herkenbaar, en vooral fan-tas-tisch!
door: Edward van de Vendel - uitgeverij: Querido
De roze moorden is een boek over roze moorden in de Nederlandse gay scene, waarin misdaadjournalist Paul Hofman
waargebeurde zaken onder de loep neemt. In de misdaadwetenschap is dit een onderbelicht onderwerp, maar de reden is
moeilijk aan te geven. Is het omdat homoseksualiteit stigmatiserend werkt?
Of omdat nabestaanden angst hebben dat hun familielid na de daad postuum alsnog als homoseksueel 'uit de kast' komt?
door: Paul Hofman - uitgeverij: Just Publishers
Van de twee broers is Marius (Maus) op zijn l4de jaar overleden aan ziekte van de Wilson, een stofwisselingsziekte die een teveel aan koper in het lichaam veroorzaakt. Indien niet tijdig onderkend tast het gif de hersenen aan met de dood als gevolg. Zijn oudere broer Luuk redt Maus' dagboek uit de vlammen waarin hun moeder alle eigendommen van Maus met enig ceremonieel wil verbranden op de eerstvolgende verjaardag na Maus' dood. Door in bet dagboek te schrijven, te lezen en het ook nog te voorzien van commentaar, gaat hij als het ware posthuum een gesprek met Maus aan, waarvoor tijdens diens leven weinig gelegenheid was. De onthulling dat Maus homo was, geeft Luuk de moed te erkennen dat hij 'ook zo' is en de durf er voor uit te komen. Binnen een knappe literaire constructie beschrijft de auteur de gevoelens en gedachten van Luuk en zijn ouders. Een fraaie roman voor tamelijk rijpe en literair gevoelige jongeren vanaf ca. 14 jaar en volwassenen. Winnaar Zilveren Zoen 1997.
door: Ted van Lieshout - uitgeverij: Van Goor, Amsterdam (4e druk, 2000)
Hoe een normaal leven eruitziet, heeft de zeventienjarige Phil nooit geweten. Samen met zijn zeer jonge,
excentrieke moeder Glass en zijn norse, gesloten tweelingzus Dianne woont hij in het vervallen landhuis
Visible aan de rand van een kleine stad. Hun vader kennen Phil en Dianne niet.
Het drietal wordt omringd door een keur van bijzondere figuren. Zo is er Tereza, steun en toeverlaat van Glass, die
klaarstond vanaf het moment dat de hoogzwangere Glass uit Amerika in Duitsland arriveerde; het gekke oude vrouwtje
Annie, dat uitsluitend lijkt te leven op kersenlikeur; Kat, Phils beste vriendin met wie hij alles deelt; de lange
stoet aanbidders van Glass; en tenslotte de geheimzinnige, ondoorgrondelijke Nicholas op wie Phil onsterfelijk
verliefd wordt.
Phil beziet de bonte verzameling mensen om zich heen van een afstandje en brengt verslag uit van hun
belevenissen. Hij blikt terug op zijn verleden en tracht grip te krijgen op de chaotische gebeurtenissen in
het hier en nu. Ondertussen neemt hij de lezer mee op een zoektocht naar vriendschap, liefde en uiteindelijk zichzelf.
door: Andreas Steinhöfel - uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam (1e druk, 2005)
Tijdens een fietsvakantie in Denemarken blijken twee onafscheidelijke vrienden niet langer met elkaar om te kunnen gaan. Oorzaak is de homofilie van Bart. Freek wil alleen verder en ontmoet Inge, voor wie hij warme gevoelens begint te koesteren. Middels enkele geheimzinnige aanwijzingen weet Freek met hulp van Inge zijn vriend weer terug te vinden. Mede door zijn eigen gevoelens voor Inge, kan Freek de homofilie van Bart accepteren. Het boek behandelt het probleem van homofilie bij 16/17-jarigen op een spontane wijze, zonder al te diepgaand op de problemen in te gaan. Alle figuren lijken zonder veel moeite Barts homofilie te accepteren, alleen hijzelf niet. Het hier omheen gebouwde verhaal hangt teveel van toevalligheden samen. Makkelijk leesbaar, veel dialoog. De flashbacks in het begin van het boek verlagen de concentratie.
door: Jan F. de Zanger - uitgeverij: Leopold, Den Haag (1983)
De 14-jarige Jonas begint een zoektocht naar het leven en de raadselachtige dood van zijn broer Paul die hij nooit gekend heeft en die gestorven is toen hij ook 14 jaar was. Door middel van Paul's kleding en bezittingen, foto's en brieven uit een geheime bergplaats en met hulp van een oude vriend kan hij de laatste maanden van Paul's leven reconstrueren. Hij leert zijn broer, maar ook zichzelf kennen en ontdekt bovendien wat zijn ouders ook niet weten: Paul was homoseksueel. In deze roman voor jongeren wordt het thema homoseksualiteit op een directe, onverbloemde en goed in het verhaal ingepaste wijze gebracht. De afwisseling van de ik-vorm, brieven en vertelde fragmenten is functioneel en verlevendigt het verhaal. Dit geeft de psychologische roman, samen met de geheimzinnigheid van de ten dele in een vreemde taal geschreven brieven, een avontuurlijk karakter. Gebonden uitgave, tekening van twee jongens op de omslag, kleine druk. Vanaf ca. 14 jaar.
door: Hakan Lindquist - uitgeverij: Clavis, Hasselt (België) (1996)
Het debuut van de Zweedse, in Duitsland geboren auteur is geen alledaags verhaal, zowel wet vorm als inhoud betreft. Krille wordt door de politie ondervraagd over zijn vriend Jan, zonder dat hij weet wat er gebeurd is. Het boek geeft de gedachtestroom weer van deze ca. 13-jarige jongen, die in zijn verhaal duidelijkheid probeert te krijgen in alle mysteries rond Jan. De lezer wordt hierbij zeer direct betrokken. Meer en meer wordt duidelijk dat Jan niet is wie hij voorgeeft te zijn. Bij de lezer rijst het - aan het eind van het boek bevestigde - vermoeden dat Jan eigenlijk een meisje is. Krille zelf is nog te veel kind om door schijnwaarheden heen te kijken. Op het eind van het verhaal is Jan dood en blijkt dat hij in het dagelijks leven optrad als circusacrobate. De reden van zijn dood wordt niet uitgewerkt. Krille is in een klap kind af en de lezer blijft met enkele raadsels zitten. Deze vage uitwerking kan voor sommigen onbevredigend zijn. De taal is vaak niet meer dan losse flarden in een modieus scholierenjargon. In Duitsland is het boek lovend ontvangen (Jugendliteraturpreis 1990) . Een knap geschreven, maar zeker geen gemakkelijk boek. Vanaf ca. 14 jaar.
door: Peter Pohl - uitgeverij: Querido, Amsterdam (3e druk, 1999)
Een leven en een dood in vier delen, honderdzeventien stukjes, zes doorlopende verslagen en twee kranteknipsels, met een paar grappen, een stuk of drie puzzels, wat voetnoten en af en toe een ramp om het verhaal te laten lopen.
“Hals vriend, Barry, is overleden. Hij heeft ooit beloofd op zijn graf te zullen dansen, maar de maatschappij heeft geen begrip voor deze grafschennis. Een maatschappelijk werkster moet voor de rechtbank een rapport over hem schrijven en probeert te achterhalen welke motieven Hal tot zijn vreemde gedrag hebben gebracht. Zo ontstaat een dagboek waarin stapje voor stapje wordt onthuld was er precies is gebeurd. Die terugblik is fascinerend geschreven, afwisselend van vorm en stijl, spannend en emotionerend.”
door: Aidan Chambers - uitgeverij:
‘Daar gaan ze ne man van u maken!’ krijgt de tienjarige Adriaan Verbruggen in de zomer van 1965 te horen. Zijn vader heeft net besloten hem op pensionaat te sturen. Adriaan kijkt er niet bepaald naar uit, maar later zal hij zich zijn jaren bij de paters herinneren als de mooiste van zijn leven. Vooral met Bas heeft hij een speciale band.
Als hij ouder wordt, beseft Adriaan dat zijn spelletjes met Bas meer zijn dan wat geëxperimenteer. Hij wordt in stilte verliefd. Later zal hij het nog met Ruthje proberen, de leuke zus van een goede vriend, maar voor hem kan geen enkel meisje tippen aan de jongens die hij heeft gekend en diegene die hij nog zal leren kennen.
Dré Steemans heeft goede herinneringen aan zijn tijd op internaat. Jongens onder elkaar is het geromantiseerde verhaal van zijn jeugdjaren bij de paters. Met een vleugje heimwee en een zweem Leuvense couleur locale vertelt hij over zijn ontdekkingen en ontwapent hij door zijn openhartigheid.
door: Dré Steemans - uitgeverij:
Dit is bet verhaal van een liefde, een jongensliefde, die voor beide partners een verschillende betekenis en uiteenlopende consequenties had. De hoofdpersoon beschrijft zeer geestig en vaak ontroerend zijn middelbare schooljaren, zijn ouderlijk milieu en zijn ontluikende liefde, waarin de seksualiteit een grote stuwende rol speelt. Tom Lanoye (1958) publiceerde eerder o.a. 'Een slagerszoon met een brilletje', 'In de piste' en 'Alles moet weg'. Hij schrijft een subliem Nederlands, waarin de Vlaamse invloeden nergens provinciaals zijn maar eerder taalverrijkend. Lanoye kan humoristisch zijn, vlijmscherp en aandoenlijk. Maar bovenal is hij een van de beste en toegankelijkste prozaschrijvers wiens werk voor een groot publiek van belang kan zijn. Zeer kleine druk.
door: Tom Lanoye - uitgeverij: Prometheus, Amsterdam (15e druk, 2000)
Tom Naylor is een jongen van een middelbare leeftijd waarvan zijn ouders gescheiden zijn. Hij is bevriend met een jongen, Floyd, die nogal vervelend is in het omgaan. Op een avond wanneer Tom weigert om met Floyd iets te drinken ontmoet Tom Ward Alexander waar hij wel iets mee gaat drinken. Ward zou homo zijn maar alleen weet Tom dit niet. Door dit voorval komen er roddels die voor Tom niet door de beugel kunnen. Wanneer Tom dit merkt is het al te lang bezig en door mislukte pogingen merkt dat het dus ook te laat is om er nog iets aan te doen. Tom mag niet deelnemen aan het regionale muziekconcours vanwege deze roddel en de bezorgdheid van ouders van de jongens die de reis ook meemaken. Als Tom problemen had kon hij altijd naar Ward toe om ze te bespreken met Ward. Toen Tom wist dat Ward homoseksueel was ging dit voor een tijd niet meer. Het wordt Tom echter te veel en hij besluit om de oorzaak van de roddel te bekijken en gaat met Floyd praten die de roddel verspreid heeft. Toch komt hij niet veel verder en laar het berusten tot het vanzelf over zou gaan. Tom maakt weer vriendschap met Ward en kan dus weer over zijn problemen praten. Toen de deelnemers die aan het concours deelnemen vertrokken, zat Floyd plots in Tom's busje. Hij had de bus gemist en had dus een lift nodig. Op weg naar huis gebeurde een ongeval door gladheid van de weg, het busje van Tom begon te slippen en raakte een telefoonpaal. Floyd was op slag dood, Tom had alleen gebroken ribben, sleutelbeen, enkel en een paar diepe schedelwonden. Er was niets dat niet zou genezen. Door de roddels begon Tom aan de waarheid te twijfelen. Is hij homo of is hij geen homo.
door: Lynn Hall - uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam (1981)
Er spelen zich twee verhalen naast elkaar at. Eén in bet hedendaagse Amsterdam en één in 1944 in Qosterbeek. De 17-jarige Jacob uit Engeland komt naar Nederland om in plaats van zijn oma de Dodenherdenking op de begraafplaats Oosterbeek, waar ook zijn opa ligt, bij te wonen. Hij maakt niet alleen kennis met Amsterdam en zijn onbegrensde mogelijkheden, maar ook met Daan en diens oma Geertrui, die stervende is. Het familiegeheim, dat Geertrui in de oorlog met de Engelse soldaat Jacob een liefdesrelatie had waaruit een dochter is geboren, wordt hem door haarzelf nog verteld. Daan is derhalve een halfbroer van Jacob. De vele ervaringen die Jacob in een week tijd opdoet, zijn nogal hectisch. Het verhaal zit goed in elkaar, toont affiniteit met Nederland en geeft informatie over euthanasie, seksualiteit en dergelijke zoals de schrijver dat ziet. Een nogal onwaarschijnlijk verhaal, waarvan de stijl af en toe wat prekerig aan doet en wat moeizaam door bet verschil in cultuur en taal tussen Engeland en Nederland en door de veelheid aan onderwerpen, maar toch wel boeiend voor jongeren vanaf ca. 14 jaar. Tamelijk volwassen omslag.
door: Aidan Chambers - uitgeverij: Querido, Amsterdam (2000)
Een teder en verdrietig verhaal over twee buurjongens in Belgie, die zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen. Voor de jongste is zijn liefde voor de ander heel duidelijk, de oudste heeft een omweg via een vriendin nodig. Het verdrietige is hun eenzaamheid. Van beide jongens zijn de vaders weggelopen of anderszins niet aanwezig; de ene moeder redt het maar matig, de andere kijkt nauwelijks naar haar kind om. Het Belgische kustlandschap wordt zo beschreven, dat het de verlaten situatie van de jongens benadrukt.
door: André Sollie - uitgeverij: Querido, Amsterdam (2005)
Nadat Tycho Zeling de brutaalste zomer van zijn leven heeft meegemaakt gaat hij naar de Nationale Schrijfacademie. Hij betrekt een kamer op een studenten etage waar ook Vonda woont. Vonda is niet iemand waar je naast kunt kijken. Ze is vrolijk en heftig, en een ongelooflijk goede zangeres. Tycho raakt volkomen in haar ban. Via Vonda komt hij in een nieuwe, stormende wereld terecht. Hoe houdt hij zich daarin staande? En denkt hij nog wel eens aan zijn eerste liefde? Een meeslepende roman over vriendschap, liefde en levensbepalende keuzes, tegen de wonderlijke achtergrond van het Eurovisie Songfestival.
door: Edward van de Vendel - uitgeverij: Querido Kinderboek, Amsterdam (2006)
Drie groepen bewaarders, die van Tiamats Oog, van het Boek en van de Fluit zijn elkaars vijanden. Samen vormen ze een soort godsdienstige sekte met een hogepriester aan het hoofd. De leden van de drie groepen hebben allemaal een specifieke bijzondere eigenschap wat hen onderscheidt van gewone mensen. Ina, een van de bewaarders met het Talent tot stelen, moet voor de hogepriester het Boek zien te bemachtigen. Alles wat iemand erin schrijft, wordt bewaarheid. Het lukt haar om het boek te pakken te krijgen, maar als in een onbewaakt ogenblik een klein jongetje erin schrijft "De zon gaat uit", betekent dat het einde van de wereld. Spannend, nogal ingewikkeld, fantasierijk verhaal in goede stijl geschreven, waarin jongens en meisjes een gelijkwaardige rol spelen. Doordat het verhaal zich in de werkelijkheid, gewoon in Nederland, afspeelt, blijft het contact met de realiteit bestaan. De omslagtekening in donkere kleuren is van matige kwaliteit. Vanaf ca. 10 jaar.
door: Tais Teng - uitgeverij: Elzenga, Amsterdam (1998)
Men zegge en schrijve 1910, West-Vlaanderen. Het boerengezin De Belder heeft zijn hele hebben en houden verkocht om de oversteek te maken naar het beloofde land Amerika, al zijn de meningen hierover wel verdeeld. Vader en Alexander zijn overtuigd dat een beter leven hen wacht, terwijl Adriaan het enthousiasme van zijn tweelingbroer en zijn vader niet kan delen. Ook moeder wacht met een bang hart de oversteek af.
Het lot wil echter dat enkel Adriaan daadwerkelijk New York bereikt. Door iedereen verlaten, zonder enige notie van het Engels en bestolen van zijn weinige geld, lijkt hij een vogel voor de kat. Zijn verlangen naar huis is onnoemelijk groot, maar om de oversteek te maken is geld nodig, veel geld. En hoe krijg je dat als simpele Vlaamse boerenzoon voor elkaar? De situatie lijkt uitzichtloos, maar dan ontmoet hij Jack en alles verandert. Jack leert hem New York en de liefde kennen. Dan komt tweelingbroer Alexander naar New York. Adriaan verlangt naar de twee-eenheid die ze steeds waren, maar de tijd heeft hem veranderd. Ze lijken beiden een andere American Dream na te streven en dus wordt hij voor een verpletterende keuze geplaatst…
door: Aline Sax - uitgeverij: Clavis (2006)
1Om het forum en de profielen te bekijken, moet je inloggen.
Nog geen account?
Wachtwoord vergeten?